Het begint altijd met een persoonlijk gesprek

Wie met architect Janneke Ypma in zee gaat, krijgt niet alleen een origineel en inspirerend ontwerp voor een nieuw pand of een verbouwing. Janneke Ypma gaat voor het complete verhaal. En het belangrijkste bij elk project: enthousiasme. ‘Want waarom doen we een verbouwing of bouwen we een nieuw huis? Omdat we het leuk vinden. Al is een opdracht nog zo klein of ingewikkeld, je gaat er gewoon voor. Ik vind het elke keer een nieuwe uitdaging en houd van puzzelen om alles voor elkaar te krijgen.’

 
 

Nieuwbouw & renovatie

Janneke ontwerpt. Van huizen voor bestaande kavels tot uitbreidingen en verbouwingen. Ze inventariseert de ideeën en wensen van de opdrachtgevers en zet dat om in een eigentijds ontwerp. Voor elke plek, van groot tot klein, voor woon- en werkbestemmingen. 

 

 

In de wachtkamer

praktijkruimte

Een wachtkamer een aangename plek? Wel als Janneke de wachtruimte ontwerpt! Dan is het resultaat fris, licht en eigentijds. Voor veel huisartsenpraktijken heeft zij inmiddels als de wachtkamers ingericht. Tot tevredenheid en met succes, want ze wordt er steeds vaker voor gevraagd. 

 

Wonen op IJburg

Nieuwbouw

Op IJburg in Amsterdam konden kopers van kavels zelf bepalen hoe hun woning eruit kwam te zien. Hun eigen ideeën, wensen en visie op hun toekomstige woning werkte Janneke uit tot een kloppend ontwerp, dat ook daadwerkelijk werd gebouwd. Ook zorgde ze ervoor dat de samenwerking met alle bouwpartners (zoals de aannemer) vlekkeloos en aangenaam verliep en hield ze de vinger aan de pols tijdens het hele bouwproces. 

 

Ruimte voor iedereen

zelfbouwkavel

Heb je een droomplek, maar nog geen droomhuis? Dan kan Janneke helpen. Voor deze kavel in Almere ontwierp ze een strak en licht huis. Voor de toekomstige bewoners is er bovendien nog ruimte genoeg om het aan te passen naar hun eigen idee. 

 

Oog voor details

Renovatie

Bij een renovatie zijn de bestaande situatie en de constructie het uitgangspunt. ''En dan kijk je wat daarbinnen mogelijk is. Je moet altijd rekening houden met verborgen gebreken,’’ weet Janneke uit ervaring. ‘’Je kunt bijvoorbeeld rotte balken of zwammen tegen komen. Of andere verrassingen. Of je hebt schoorstenen die al jaren niet meer gebruikt worden, maar toch veel ruimte in beslag nemen. En tot slot moet je je natuurlijk houden aan de regels van Monumentenzorg of een bouwbesluit. Er komt dus veel kijken bij een renovatie van een historisch pand. Maar: je komt er altijd uit!’’ 

 

Een bijzondere bank voor extra uitstraling aan wachtkamers.

Samen met Roderik Koekkoek heeft Janneke Ypma een bank ontworpen, die perfect past in wachtkamers. Het is een comfortabele bank, die uitnodigt tot het maken van contact.

 

‘Bank op maat’

productinformatie

Deze banken zijn al in enkele huisartsenpraktijken geplaatst en zijn een succes. Niet alleen omdat ze heerlijk zitten. Janneke: ‘Als mensen op deze banken zitten, maken ze meer contact met anderen in de wachtkamer, dan wanneer ze in aparte stoelen zitten. Dat komt ook doordat je op deze banken wat schuiner kunt zitten. Daardoor voelen mensen zich ook prettiger.’ De inspiratie voor deze banken heeft Janneke gehaald uit de banken die in veel stadsparken staan. ‘Op het eerste oog lijken ze spartaans, maar ze zitten heel lekker. Deze banken zijn wel wat verfijnder gemaakt dan die in de parken.’ Meubelmaker Roderik Koekkoek, met wie Janneke vaker samenwerkt, heeft de banken gemaakt.