Janneke Ypma

Ervaring en achtergrond


Wie met architecte Janneke Ypma in zee gaat, krijgt niet alleen een origineel en inspirerend ontwerp voor een nieuw pand of een verbouwing. Janneke Ypma gaat voor het complete verhaal. En het belangrijkste bij elk project: enthousiasme. “Want waarom doen we een verbouwing of bouwen we een nieuw huis? Omdat we het leuk vinden. Al is een opdracht nog zo klein of ingewikkeld, je gaat er gewoon voor. Ik vind het elke keer een nieuwe uitdaging en houd van puzzelen om alles voor elkaar te krijgen.”

Een verbouwing kan nog zo moeilijk, technisch of veelomvattend zijn, Janneke Ypma duikt er graag in. Hoewel er tijdens het proces veel tijd kan gaan zitten in technische problemen en zich moeilijkheden aandienen over vergunningen of bestemmingsplannen, houdt Janneke juist van de menselijke kant van de zaak. Een goede samenwerking met de aannemer en met de mensen die in haar ontwerp gaan wonen of werken, daar draait het allemaal om. Opdrachtgevers zijn vaak uitgesproken in hun wensen en die geeft Janneke Ypma dan ook alle ruimte.

Janneke werkt nu ruim twaalf jaar voor zichzelf. Ze doet verbouwingen, ontwerpt huizen en richt huisartsenpraktijken opnieuw in. Voordat ze zelfstandig architect was, heeft ze eerst de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag gedaan, richting architectonische vormgeving. Via stages kwam ze in aanraking met architectuur en nadat ze al werkte bij enkele verschillende architectenbureaus, besloot ze naast haar werk aan de Academie voor Bouwkunst te gaan studeren. Zij wilde zich ook de bouwkundige kennis eigen maken. Ze studeerde af in 2008. Ondertussen werkte ze al voor DeVriesSasBloemBouwma Architecten en bij Bart Duvekot en Henk Dirkx Architecten. Ze deed veel praktijkervaring op met onder meer:

  • de renovatie van de raadzaal van het gemeentehuis in Weesp,
  • renovaties van grachtenpanden,
  • inrichting van trendy restaurants in Amsterdam, zoals Oblomov, De Drie Gezusters, Walem, Morlang, RumRunners, De Jaren en Panini
  • inrichting van kantoorruimten (onder meer advocatenkantoor)
  • de verbouwing van woningen  
  • grootschalige woningbouwprojecten.

Daarna begon ze voor zichzelf, in een ruimte bij pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. “Ik heb toen veel huisartsenpraktijken verbouwd, vrije kavels ontworpen op IJburg, in Almere en Groenekan. Ook heb ik verbouwingen gedaan en woonhuizen ontworpen in Brazilië en Suriname.”

Juist het nauwe samenwerken met de toekomstige bewoners van een pand, vindt ze inspirerend: “Je kunt een soort maatpak voor ze maken. Zij geven hun wensen aan en ik vertaal het in een ontwerp. Juist met doorvragen naar wat ze willen, hun ideeën en gevoelens goed aan te horen, maak ik een voorstelling van wat zij willen. Ik ben een soort psycholoog over het eigen wonen.” Maar behalve dat loodst Janneke Ypma haar opdrachtgevers ook door het hele proces heen. “Je moet het leuk maken. Sommige mensen zien er als een berg tegenop, die hele bouw, alle vergunningen, het stof en alle puin. Elk proces gaat met ups en downs en dat begeleid ik allemaal.”

“Ik vind het ook prettig om de opdrachtgever hun eigen verantwoordelijkheid te geven. Dat geeft mensen vaak een goed gevoel. Soms ben ik bijna overbodig. Dan hebben zíj het gedaan en ben ik degene die de basis legt, begeleidt en de randvoorwaarden stelt. Soms is het ook bijna onzichtbaar wat ik doe, maar voelt het wel goed. Dan heb ik wel degelijk veel gedaan, maar druk ik er niet al te nadrukkelijk mijn stempel op.” Die werkwijze komt ook terug in haar contacten met aannemers. “Je moet elkaar niet tegenwerken, maar aanvullend werken,” zegt ze. Zo houdt ze allerlei aspecten in de gaten: de technische en constructieve kant, de esthetische kant en het ruimtelijke denken.

En altijd met enthousiasme.